tisdag 15 februari 2011

Pälstrend

De finns överallt. Den djurplågande mössan. Den är stickad av ull och har pälstofs av blåräv. Den syns på alla lattemorsor, Kungsholmspensionärsdamer och gymnasiebrudar i Bromma/Nacka/Saltis/city. Rävfarmer är förbjudna i Sverige. Finland är det enda land i Europa som har kvar en omfattande rävuppfödning till för pälsindustrin.

En kvinna som arbetat 18 år i en pälsaffär i Stockholm berättar att 2010 var det bästa året hittills för försäljning av djurhud. Blårävsmössan hjälpte säkert till att öka försäljningen. Bloggerskor såsom Pernilla Wahlgren och BlondinBella har skänkt bort blårävsmössor. Mitt förslag är att bojkotta dessa bloggar, eller skriva kommentarer till dem om att päls faktiskt är mord. Vem vill se snygg (är det ens snyggt med djurhud?) och trendig ut genom att andra individer får lida och plågsamt dö.
Klicka här för att skriva till Fredrik Reinfeldt och de andra politikerna samt vad mer du kan göra för djuren och för att ta avstånd från pälsindustrin.

Det är inte bara blårävar som får leva hela sina liv i fångenskap, med plågor och lidande tills de blir "räddade från livet" genom avlivning med hjälp av strömsladdar som förs in i analen och i munnen. Många andra djur blir päls till rika eller kött till medelklassen.

Det är inte butikernas ansvar att ta hem saker som är bra för djur, människor eller miljö. Du som konsument har ett ansvar. En jävla plikt. Köp inte päls eller plagg med pälstofsar eller pälskanter. Ät inte kött eller fisk (ska du göra det välj med omsorg för miljö, djur och människan. Tänk etiskt).

Det är inte svårt att vara omtänksam och empatisk. Det är inte svårt att leva i harmoni med världens alla varelser. Det gäller bara att tänka lite.

Jenny skriver om päls här. Läs mer i Aftonbladet här. Läs om rävfarmning på DjR. Pch om valet du har som konsument i Anne Brynolfs DN-ledare här. Djurrättsalliansen skriver här om rävfarmning. (I min mening känns det värre och värre att bära päls - skaffa lösmustasch om det är så jävla snyggt med andras hår!)

1 kommentar:

  1. Tänka är en svår konst som människan helst undviker, so it seems :(

    SvaraRadera