tisdag 30 mars 2010

Förbifart

Jag är arg. Jag hoppas att Förbifart Stockholm blir just förbitänkt och faller i glömska.

Alla vuxna borde väl tänka längre än till nästa mandatperiod. Borde inte alla högerföräldrar i norrort tänka på sina barn och kommande barnbarn? Vad ska vi med en sex-filig motorväg till när det inte finns fossila bränslen kvar och när Stockholm är omöjligt att bo i på grund av alla avgaser? Ska vi ordna cykellopp i tunnlarna?
All forskning inom trafik pekar på att vägar INTE avlastas om nya vägar byggs, trafiken ökar istället med kapaciteten.
Alliansen satsar inget på cykelbanor och i princip noll på kollektivtrafik. Sossarna är inte mycket bättre. Vad hände med ideologierna? Är det bara väljarna det måste fjäskas för? Jag kan inte på något område förstå varför det skulle vara bra att bygga förbifarten. En helt ny tunnelbanelinje skulle kunna byggas med dessa pengar och då skulle det ändå bli över slantar som räcker att skapa fler busslinjer i Stockholm samt ändå modernisera Roslagsbanan (förstår att den är viktig att renovera då många "viktiga" väljare bor på den linjen). Cykelbanorna behövs verkligen fräschas upp och utbyggas, det är ett riktigt kap (nästan gratis) i jämförelse med att bygga flerfiliga motorleder under skyddad natur.

En nationalekonom pratade neutralt om den jäkla Förbifarten på ABC i går. Han sa att det finns risker för att räntan stiger, att trafiken vid trängselavgiftstullarna minskar och att bygget av vägen tar längre tid än beräknat. Om detta händer kommer Stockholm aldrig bli av med sina miljardskulder.

Förbifarten finansieras av vägtullarnas trängselavgifter och sedan lånas ytterligare miljonbelopp med dessa pengar som pant.

När jag flyttade till Stockholm hösten 2006 hade sossarna, vänstern och miljöpartiet satt in extra avgångar och linjer på kollektivtrafiken. Många extrabussar (med exempelvis 747x åkte du från city till Huddinge sjukhus på under 30 minuter!) sattes in och avgiften för att åka kollektivt hade enhetspris (20 kr vart i Stockholm och dess kranskommuner du än åkte!). Nu vill även sossarna bygga den eländiga miljöförstörande Förbifarten.

Vi måste göra något nu för att minska utsläppen. Ingen kan göra allt, men alla kan se längre än sin näsa räcker och tänka på att kommande generationer också ska kunna plocka blommor i stan och att alla ska kunna ta sig miljövänligt, billigt och smidigt i huvudstaden genom kollektivtrafik.

Dagens Arena är fortfarande modiga och har vettiga åsikter i frågan.

Såhär skrev allianspartiernas ledare i gårdagens DN. Jag mår illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar